Agenda

 • za
  24
  mei
  2014
  20:00Natuurmuseum Brabant, Tilburg

  Natuurmuseum Brabant,
  Spoorlaan 434, 5038CH Tilburg

  Tilburgs Vocaal Ensemble zingt “TOTENTANZ” in Den Bosch en Tilburg

  Het Tilburgs Vocaal Ensemble brengt op 23 en 24 mei haar nieuwe programma “Totentanz”: liederen van het laatste uur. Het koor voert bijzondere stukken met dat thema uit, en zingt die werken op bijzondere locaties. Op 23 mei is dat tussen de schilderwerken van Jeroen Bosch in het Jheronimus Bosch Art Center (JBAC) in ’s-Hertogenbosch, en op 24 mei tussen skeletten en opgezette dieren in het Natuurmuseum Brabant in Tilburg.

  Als je leven ten einde loopt – onvermijdelijk helaas – zorg dan dat je er met een gerust hart op kunt terugblikken. Als je het eeuwige leven wenst stop dan met kwaad doen! Dat is de boodschap die spreekt uit de muziek die het TVE op deze avonden zingt.

  Om te beginnen is dat Totentanz van Hugo Distler. Tussen de 14 op muziek gezette spreuken in, voert de dood dialogen met zijn slachtoffers – keizer, landman en kind. “Je zult allemaal naar mijn pijpen dansen, maar ben je rechtvaardig en vroom geweest dan hoef je niets te vrezen!” Ook voor ´Mollengijs’ – de dood – maakt het niet uit wie je bent. In het stuk Van der Mollenfeeste van Herman Strategier (1947) bezingt het koor het feest onder de groene zoden, waar iedereen uiteindelijk komt dansen. Verder staat op het programma de Danse Macabre van Camille Saint Saëns, bekend van het spookslot in de Efteling, in een uitvoering voor piano en fluit.

  In ’s Hertogenbosch combineert het TVE haar uitvoering met een rondleiding langs werken van Jeroen Bosch met voorstellingen uit het schemergebied tussen leven, dood, hemel en hel. Zij die aan deze rondleiding willen deelnemen, kunnen aansluiten om 19.00 uur (maximaal 100 personen). De anderen zijn welkom voor koffie en concert om 20.00 uur.

  LaMelis omlijst in Natuurmuseum Brabant het programma met dans geïnspireerd op het thema ‘dood en vergankelijkheid’. Verder kan het publiek de verschillende ruimtes op de benedenverdieping van het museum verkennen.

  “Totentanz: liederen van het laatste uur”
  Door:
  Tilburgs Vocaal Ensemble o.l.v. Ramon van den Boom; Toon Bierman, piano; Willemijn van Baar, dwarsfluit; Lamelis, dans; Wim Arts, regie

  Den Bosch, 23 mei:
  Jheronimus Bosch Art Center (JBAC), rondleiding 19.00u., koffie 20.00u., aanvang concert 20.30u.
  Jeroen Boschplein 2, 5211 ML ’s-Hertogenbosch.
  Tilburg, 24 mei:
  Natuurmuseum Brabant, aanvang concert 20.00u
  Spoorlaan 434, 5038 CH Tilburg

  Kaarten:
  in voorverkoop: € 15,-; aan kassa: € 18,-; jeugd tot 12 jr.: € 10,-.
  Bestellen via: reserveren.tve@gmail.com

Bas-bariton