Zangles

“Ik (64 jaar) wilde eens kijken of dat iets voor mij was: zingen. Zonder enige ervaring kwam ik, via via, bij Frank terecht. Spannend! Inmiddels heb ik 6 lessen achter de rug. Verbazingwekkend (althans, voor mij) hoe snel je vooruit kan gaan. Frank traint, coacht, stimuleert, geeft vertrouwen (en huiswerk 🙂). Dus: iets voor mij, dat zingen? Voorlopig: ja!”

- Paul Bogerd

“Ik als 22 jarige student heb veel ervaring met zingen in mijn eentje, in een studentenkamertje… Ik had mijn vraagtekens om bij een professionele solist op zangles te gaan, omdat ik meer een singer/songwriter typetje ben. Alhoewel Frank zijn lessen uiteraard professioneel vormgeeft, voelde ik mij vrij snel op mijn gemak. Hij neemt de tijd om echt naar je te luisteren, gaat samen met je de diepte in en geeft goede feedback waar je niet gedemotiveerd van raakt. Ik durf na een aantal lessen al voor meerdere mensen te zingen. En de gene die mij ooit hebben horen zingen, horen ook echt verbetering. Ikzelf overigens ook!”

- Anouk Bergs

De zangles van Frank geeft me vertrouwen. Het vertrouwen dat er meer muziek in me zit dan ik zelf denk. Vertrouwen dat mijn lichaam mijn instrument is en dat deze goed is zoals ze is. Zijn analytische, kritische, gestructureerde en empathische aanpak zorgen voor een verdieping in het zingen.

- Rianne Wilbers

Sinds 2,5 jaar heb ik, ongeveer 2 keer per maand, zangles van Frank Hermans. Nadat ik vroeger in een goed jongenskoor heb gezongen, heb ik het zingen ingeruild voor klarinetspelen in een harmonie. Gelukkig heb ik 20 jaar geleden het zingen weer teruggevonden en ben toen ook zangles gaan halen bij diverse zangpedagogen, waaronder Frank. Zijn lessen bevallen mij zeer goed. Hij is kritisch, maar geeft altijd positieve feedback.Vanwege Corona zijn de koren stilgevallen en ook tijdelijk mijn zangles. Gelukkig kon de zangles op een gegeven moment wel weer doorgaan. Toen kwam ik erachter hoeveel positieve energie het zingen mij geeft. Ik hoop dat we binnenkort weer samen mogen zingen in koren en dat ik nog jaren zangles mag krijgen van Frank

- Jan Jansen

Frank Hermans heeft de gave om in begrijpelijke metaforen precies de juiste correctie te bewerkstelligen waardoor mijn stem weer op zijn plek komt en de warmte in de klank vindt die ik zocht.

- Peter Vos


Frank heeft enorm veel passie voor het vak en brengt dit graag over op anderen. Hij is dan ook, naast zijn podiumwerk, al jaren actief als docent klassieke zang – voor zowel amateurs als professionals – en staat bekend om zijn persoonlijke aanpak. Hij houdt zich niet aan één bepaalde methode, maar kijkt naar wat jij als zanger of zangeres nodig hebt om datgene te kunnen bereiken wat jij wil. Want door de juiste vragen te stellen en jou de juiste uitdagingen te geven leert Frank jou gaandeweg steeds beter kennen, maar leer jij vooral jezelf als zanger of zangeres beter kennen. Met zijn droge humor haalt Frank je uit je comfortzone en kom je steeds weer een stap dichterbij je doel en misschien zelfs wel verder! Of je nou beginner bent, al wat meer ervaring hebt of zelf professioneel zanger of zangeres bent.

Frank geeft les vanuit huis (fysiek en online) en is als docent klassieke zang ook verbonden aan Factorium in Tilburg. In samenwerking met theaterdocent en -regisseur Lieve van Tuijl geeft Frank daar workshops zang en presentatie. Tijdens deze grensverleggende workshops ligt de focus op hoe je je presenteert en hoe je de emotie van je lied overbrengt op je publiek. Ook geeft Frank vanuit Factorium regelmatig masterclasses met een professionele pianist. Tijdens zo’n masterclass krijg je, samen met een aantal andere leerlingen, les van Frank mét publiek. Het is mogelijk om tegen meerprijs aan deze activiteiten deel te nemen.

Kamerkoorzangers en kerkkoorzangers
In een koor streef je naar een totale harmonie van klanken. Individuele stemmen die zich vormen tot één muzikaal geheel. Het is daarom belangrijk dat alle radertjes goed werken. Dat alle stemmen goed getraind zijn. Zowel in klank als in muzikaal gehoor. Frank heeft veel ervaring met het begeleiden van koren en koorleden op het gebied van stemvorming. Je kan bij hem individueel aan je zangtechniek en interpretatie werken, maar ook samen met (een deel van) jouw koor. Informeer bij Frank naar de mogelijkheden.

Het podium op!
Als niemand kijkt, dan telt het niet. En als niemand het hoort, eigenlijk ook niet! Frank vind het belangrijk dat je hetgeen dat je tijdens de lessen leert ook laat horen aan anderen. Om goed op het podium te kunnen staan en om jezelf goed te kunnen presenteren moet je ervaring opdoen en dus meters maken. Met regelmaat, en als de maatregelen het toelaten, organiseert Frank voor zijn leerlingen optredens met publiek en maakt hij het mogelijk om samen met andere leerlingen te zingen, omdat je ook van elkaar veel kunt leren.

Tarieven
Wil je weten wat Frank voor jou en je stem kan betekenen? Dan kan je natuurlijk altijd eerst een proefles nemen. Om deze eerste kennismaking zo goed mogelijk te benutten neemt Frank vooraf de tijd voor een uitgebreide intake per e-mail en per telefoon. Na afloop van je les kijken jullie samen welke lesvorm les het beste bij jouw situatie en doelen past. Heb je een doel voor de lange termijn? Dan is een jaarpakket waarschijnlijk het meest geschikt. Maar het kan ook zijn dat je met een paar lessen voldoende hebt om net die ene techniek onder de knie te krijgen, of om je voor te bereiden op die belangrijke auditie. Voor die situaties biedt Frank strippenkaarten aan. Neem contact op voor de meest recente tarieven.

Nooit klaar met leren
Frank is van mening dat je nooit klaar bent met leren en had daarom regelmatig coaching bij docenten als Paula de Wit, Peter Harrison en Meinard Kraak. Sinds seizoen 21-22 wordt hij gecoacht door Maarten Koningsberger en Margreet Honig. Frank volgt bij de Margreet Honig Foundation de cursus 'Teach the Teacher'. Zo houdt hij zichzelf scherp en blijft hij zijn lesmethode vernieuwen.

Frank is lid van de Nederlandse Vereniging van Zangpedagogen.

Bas-bariton